Herfst dag voor dag  21 - 30 september


De herfst begint. Vanaf nu worden de nachten langer dan de dagen, de laatste graanoogst wordt binnen gehaald. Je vindt hier vragen om een kaart bij te trekken voor de eerste dagen van de herfst tussen 21 september en 30 september, over 'corndollies', het Michielszomertje en het evenwicht tussen licht en donker. 

 

21 september Herfstequinox

Vandaag is het de dag van de herfstequinox. Het is het moment waarop dag en nacht even lang zijn. Na deze dag worden de dagen langzaam korter dan de nachten en is de de herfst ingetreden.  'Licht' en 'donker' staan tegen over elkaar en  hebben verschillende kwaliteiten. Licht hoort bij activiteit, werk, spel, openheid, het opdoen van ervaringen en expressie. Donker hoort bij inkeer, ontvankelijkheid, mysterie, geheim, integratie van ervaringen, passiviteit, transformatie en heling.

Je trekt op deze dag een kaart die laat zien wat bij jou op dit moment op de voorgrond staat: het licht of het donker, en welke kwaliteiten daarvan. Het getal van de kaart laat zien of het licht of het donker centraal staat. De afbeelding van de kaart toont de kwaliteiten die daarbij aan de orde komen. Wanneer je een kaart met een even getal trekt, staan kwaliteiten uit het donker op dit moment op de voorgrond in je leven. Wanneer je een kaart met een oneven getal trekt is het licht op dit moment belangrijker. De hofkaarten hebben ook een indeling in ‘licht’ en ‘donker’. De schildknaap staat voor het donker, de ridder voor licht, de koningin voor donker en de koning voor licht.

Trek je kaart en schenk bij het duiden ook aandacht aan de vraag of je voldoende aandacht hebt voor de ‘andere kant’, het licht of het donker.

 

22 september Spreeuwen


Spreeuwen krijgen in de herfst veren met witte stippen. In de herfst krijgen alle vogels winterveren om ze te beschermen tegen de kou. Ook wij passen ons aan de kou van het najaar en de winter aan. De herfstkleren liggen al een tijdje in de winkel. Het kijken naar de herfstetalages en het tevoorschijn halen van de winterkleren, helpt om bij de aanpassing aan het nieuwe seizoen. Vraag om een kaart te trekken: Wat brengt mij in harmonie met de periode van herfst en de winter die eraan komt?

 

23 september Bessen

Vogels hebben energie nodig voor de najaarstrek. In bessen zit suiker. Als de najaarstrek van de vogels begint zijn beginnen de bessen rijp te worden. Sommige zijn in september eetbaar, andere pas in oktober, na de vorst. De bes die je hier zit is Bitterzoet. Deze bes verkleurt langzaam van groen naar oranje, naar rood en dan naar donkerrood. Als de bes in oktober donkerrood is, dan is hij eetbaar. Vraag voor een kaart: Wat voedt mij deze herfst?

 

24 september Harvest Home

In Engeland werd op deze dag “Harvest Home” gevierd, de laatste dag van de graanoogst. In het noorden van Engeland werd de laatste schoof omgehaald en gesneden door ‘the bonniest lass’, de koningin van de oogst, één van de dochters des huizes, om er een “Corn Baby”, een pop van koren van te vlechten. De pop werd ’s avonds op tafel gezet en bewaard tot het volgende jaar in de mooie kamer van de boerderij. De ‘geest’ van het graan bleef op die manier bewaard en leefde voort. Aan het begin van het volgende voorjaar werd de pop onder de grond geploegd. Denk aan iets wat je recent ‘geoogst’ hebt: een project dat je afgerond hebt of een overwinning die je op jezelf behaald hebt. Trek dan een kaart met de vraag: Hoe kan ik de geest van deze oogst levend houden? Zet iets dat deze geest symboliseert op je viertafel.


 25 september paddenstoelen


In het bos verschijnen paddenstoelen. Veel soorten, de amoniet hierboven maar ook boleten, melkzwammen en ridderzwammen zijn bij bomen te vinden. Ze leven daarmee in symbiose. Ze zijn voor hun overleven afhankelijk van de boom. Vraag voor een kaart: Waar kan ik niet zonder?



26 september Michielszomertje

Tussen begin september en half oktober daalt de gemiddelde middagtemperatuur van 20 naar 9 graden. Toch zijn er ook nog perioden die aan de zomer doen denken, waarin het wel 25 graden is. In Nederland en Vlaanderen wordt een zomerse periode rond 29 september wel Sint Michielszomertje genoemd en als het op 11 november warm is, spreekt men van Sint Maartenszomer. De gehele periode heet de nazomer. We noemen dat ook wel oudewijvenzomer. Het begrip oudewijvenzomer stamt mogelijk uit de Noorse of Germaanse mythologie waarin de godinnen van het lot spinnend of wevend werden voorgesteld. De godinnen van het lot weefden of sponnen de levensdraden van de mensen. De term oudewijvenzomer kan ook stammen van veldspinnen die lange draden spinnen bij rustig zomerweer, of op oude vrouwen die buiten zitten te breien als het mooi weer is. Om een kaart bij te trekken: Wat dit Sint Michielszomertje voor mij belangrijk is

 

27 september herfstaster

De herfstaster bloeit. Eén van de Engelse namen van de herfstaster is Michaelmas daisy. Overmorgen is het feest van Sint Michaël. De bloemen trekken vlinders aan en de paarse bloemen steken fel af tegen de donkerbruine aarde van de tuinen waar nog maar weinig bloemen staan. Vraag om een kaart bij te trekken: Hoe kan ik stralen?

 

28 september Strijder


Morgen is het de feestdag van Sint Michaël, de aanvoerder van de hemelse legerscharen. Hij strijdt tegen en onrecht, beschermt de zwakken en ontvangt de zielen van de doden. Michaël past in deze dagen, aan het begin van de periode waarin de nachten langer worden dan de dagen. Kwaad en onrecht worden vaak met het donker verbonden. Heb je de hulp van Sint Michaël nodig, dan is het de gewoonte om zijn naam drie maal hardop uit spreken en vervolgens te zeggen waar je zijn hulp voor nodig hebt. Zeg de naam van Sint Michaël drie maal luidop, noem hem je zorg en trek een kaart. De kaart laat zien wat zijn hulp is.

 

29 september Sint Michaël

Sint Michaël is de engel die de duivel uit de hemel heeft gebannen. In een Iers volksverhaal wordt aangeraden om na het feest van Sint Michaël geen bramen meer te plukken of te eten. Aan kinderen wordt verteld dat de duivel, toen hij uit de hemel werd geschopt, in een bramenveldje belandde. Ieder jaar keert hij naar het veldje terug om te spugen op de bramen en ze te vervloeken. Daarna zijn de bramen niet meer lekker. Vraag voor een kaart: Wat heeft de duivel voor mij onverteerbaar gemaakt?  

 

30 september Uit het dagboek van een Engelse dame

Een Engelse dame hield in 1906 een jaar lang een dagboek bij over de veranderingen in de natuur. Zij schrijft op 30 september: "Het blad aan de bomen is nog nauwelijks van kleur veranderd. Wel zijn een aantal beuken volkomen kaal en de bladeren zijn verschrompeld en afgevallen, ongetwijfeld als gevolg van de langdurige droogte die hier geheerst heeft. Het weer blijft nog steeds volmaakt: overdag warm en zonnig, ’s nachts koud en helder, met nevelige ochtenden." Hoe is het bij jou buiten? Zijn de bladeren ook nog verkleurd? Is het nevelig in de ochtend? Haal de vier Azen uit je spel. Trek uit deze vier Azen een kaart met de vraag: Op welke wijze ervaar ik de natuur?

Pentakels: Je ervaart de natuur door zintuiglijke ervaring. De veranderingen in de natuur vallen je op.
Bekers: het weer en de natuur heeft invloed op je gemoedstoestemming. De herfst kan je melancholiek maken, de zomer blij. 
Zwaarden: je ervaart de natuur nauwelijks. Hij valt je niet op. Je gaat onverstoorbaar je weg en trekt je plannen, zonder de natuur te zien.
Staven: de natuur is voor jou een plaats om energie op te doen en energie kwijt te raken.  

Vooruit naar 1-7 oktober
Naar herfst dag voor dag met tarot
Naar herfst tarotleggingen
Naar tarotleggingen
Naar home

© Tekst Berthe van Soest 2009