Berthe van Soest


Twee vragen lopen door de gebeurtenissen van mijn leven heen: hoe we zin geven aan ons bestaan, en wat kan helpen om het leven zo goed mogelijk te leven. 

In de studie theologie richtte ik me op de teksten van de bijbel: hoe die verhalen van heel vroeger, een belangrijke betekenis kunnen krijgen ons bestaan van nu. Als geestelijk verzorger luisterde ik naar de patiŽnten die ik bezocht en hielp mee om het ziek zijn een plaats te geven. Mijn proefschrift ging over Jacques Derrida, een filosoof die nadenkt over hoe het komt dat we elkaar begrijpen, en waarom dat ook misgaat.

Na twee jaar werken aan het proefschrift kreeg ik RSI. Ik kon niet meer typen. Het proefschrift is niet afgekomen. Vanaf toen leefde ik lange tijd met ziekte en beperkingen en het was nodig de zin van mijn leven opnieuw uit te vinden. Ik leerde om hulp vragen en ervoer wat het is grenzen te hebben en afhankelijk te zijn. Ik merkte dat mensen het fijn vonden om te helpen en dat om hulp vragen niet zo heel erg is. Ik kreeg goede samenwerkingsverbanden met de mensen die mij hielpen en ik bleek voor hen iets te betekenen.

In die tijd leerde ik de tarot kennen. De tarot is een orakelspel. Het bestaat uit kaarten. Je trekt een kaart met een vraag uit een dicht pak kaarten. De tarotkaart die je trekt is het antwoord op de vraag die je gesteld hebt. Iedere dag trok ik een tarotkaart met de vraag naar de zegen van mijn dag. De kaart zette mijn dag in een ander groter perspectief en meestal waren er meer zegeningen dan ik dacht.

De verrassing mezelf te herkennen in een kaart getrokken op toeval, uit een dicht spel, werkte verfrissend. De tarotkaart die voor me lag en waarin mijzelf herkende, haalde me uit onvruchtbare gedachtesporen en liet me zien hoe het anders kon. Het maakte dat ik makkelijker naar mijzelf kon kijken en eerder open stond voor oplossingen en nieuwe wegen.


Tarot

Ik ben de tarot gaan gebruiken als counselor en ben er les in gaan geven, omdat het mezelf zo goed hielp. De verrassing van het trekken van een kaart, maakt het tot een speels instrument dat fijn is om mee te werken. Een variant van de tarot is het spel van de Inner Child Kaarten, een tarot die gebaseerd is op de wereld van de sprookjes. Het is een zacht spel dat troost en je op een voorzichtige manier in contact brengt met je innerlijk. Ook dit spel ben ik gaan onderwijzen. Een tijd lang heb ik in Franciscaans spiritueel centrum La Verna cursussen gegeven om je individuele spirituele weg te verdiepen. De tarot was daarbij het instrument.

Hier op mijn website vind je tarotleggingen die helpen om in contact te komen met waar het jou om gaat in je leven: tarotleggingen over spiritualiteit en tarotleggingen bij psalmen  en tarotleggingen bij de voortgang van de seizoenen.Feest van aarde en hemel

In 2008 werd lid van de werkgroep Feest van Aarde en Hemel, een missionair pioniersproject van de Protestantse Kerk Nederland in het noorden van het land. Deze werkgroep organiseerde van 2009 tot 2012 vieringen bij de wisselingen van de seizoenen. Stilstaan bij de loop van de seizoenen brengt je bij jezelf en helpt om in contact te komen met de bron van het leven. Ik zorgde voor de theologische doordenking en schreef de uitwerking van de vieringen.  


Pastor Noorderlicht Breda

Van 1 juli 2012 tot 31 januari 2015 werkte ik bij de Protestantse Gemeente Breda als pastor van de pioniersplek Noorderlicht, in de context van nieuwe spirituelen. Dit zijn mensen die verschillende vormen van spiritualiteit beoefenen. Ze stonden ook open voor de christelijke traditie. Met hen vormden we een fluÔde gemeenschap. We hielden rituelen bij de overgangen van de seizoenen in de Lutherse Kerk in het centrum van de stad. Ik hielp mee een meerdaags spiritueel festival te organiseren en gaf workshops zoals “Kruisweg lopen met tarot” in centrum voor bewustwording het Zuiderlicht. Het was ook mijn taak om op Facebook aanwezig te zijn als pastor. Daarvoor ontwikkelde ik een speciale vorm van pastoraat voor de groep voor wie ik pastor was: ik werkte met een heiligentarot. Ook legde ik christelijke feestdagen uit, schreef bemoedigende teksten en plaatste gebeden bij rampen.   

Sociale netwerken

 

Home